12/1/07

Οι Παραμελημένες Ειδήσεις του 2006

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Αντί, τεύχος 886, 12 Ιανουαρίου 2006, σελ. 36-39. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Οι Δέκα πιο Παραμελημένες Ειδήσεις του 2006».

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ δυο μεγάλες βιομηχανίες που στηρίζονται εξολοκλήρου σε απάτες. Η μια είναι η διαφημιστική. Η άλλη είναι η ειδησεογραφική. Η διαφημιστική ποντάρει στην καλοστημένη απάτη πως η διαφήμιση έχει αποτέλεσμα. Η ειδησεογραφική βασίζεται στην εξίσου περίτεχνη απάτη πως το σύνολο των ειδήσεων χωράει πάντοτε στην εντέλειά του στο καθημερινό δελτίο. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο αυτές βιομηχανίες είναι άκρως πλουσιοπάροχες. Άλλωστε, όπως είπε κάποτε ο Γιόζεφ Γκέμπελς, υπουργός προπαγάνδας στη ναζιστική Γερμανία, όσο μεγαλύτερη είναι μια απάτη τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να γίνει τελικά πιστευτή.

Μια συστηματική εξέταση της παγκόσμιας ροής ειδήσεων της χρονιάς που πέρασε αποκαλύπτει το μέγεθος της ειδησεογραφικής απάτης. Η καθημερινή μου αναλυτική ενασχόληση με την ειδησεογραφία μου δίνει σήμερα την ευκαιρία ν’ απαριθμήσω τις δέκα ειδήσεις του 2006 που, κατά την προσωπική μου γνώμη, αποτελούν ίσως τις κρισιμότερες παραλείψεις από τα ειδησεογραφικά δελτία του έτους που μόλις έφυγε. Παραθέτω τις ειδήσεις προχωρώντας από τις λιγότερο στις περισσότερο σημαντικές.

10. FBI ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΣΑΪΝΤ

Όλοι σχεδόν διαβάσαμε το 2003 την είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του μεγάλου Αμερικανο-Παλαιστίνιου διανοούμενου Έντουαρντ Σαΐντ, καθηγητή αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πνευματικό πατέρα της σύγχρονης μετα-αποικιακής θεωρίας. Πόσοι όμως διάβασαν τον περασμένο Γενάρη την έκθεση του ακαδημαϊκού Ντέηβιντ Πράις για τον απόρρητο φάκελο του FBI για τον Σαΐντ; Απαρτιζόμενος από εκατοντάδες σελίδες, ο φάκελος περιγράφει τη συστηματική παρακολούθηση του Σαΐντ από πληροφοριοδότες και πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ, από το 1971 έως το θάνατό του[01]. Εκατοντάδες ακόμα σελίδες θα παραμείνουν απόρρητες έως το 2030, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς για χαρακτηρισμένα έγγραφα της κυβέρνησης Μπους. Η χήρα του Σαΐντ, Μάριαμ, δήλωσε με νόημα πως δεν την εξέπληξε ο φάκελος του συζύγου της: ««γνωρίζαμε ότι οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα παρακολουθείται στενά και στο τηλέφωνο λέγαμε χαρακτηριστικά ‘ας το ακούσουν αυτό οι υποκλοπείς’. Είχαμε καταλάβει πως τα τηλέφωνά μας ήταν παγιδευμένα εδώ και καιρό». Ας το αναλογιστούν αυτό όσοι εμμένουν στην αθώα άποψη πως ο μακαρθισμός σταμάτησε στις ΗΠΑ με την καθαίρεση του Γερουσιαστή Τζο Μακάρθι, το 1954.

9. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ;

Μπορεί η λαϊκή φαντασία να συνεχίζει να υποδεικνύει τους Αμερικανούς ως «φονιάδες των λαών», όμως το έτος που μας πέρασε η Ουάσιγκτον αφέθηκε μόλις στην τρίτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Αδιαμφισβήτητα, οι νέοι «φονιάδες των λαών» θα πρέπει να είναι καταρχήν οι Ρώσοι (πρώτοι σε επίσημες εξαγωγές, με συνολικό ύψος 7.1 δισ. δολάρια) και κατά δεύτερο λόγο οι συν-ευρωπαίοι μας Γάλλοι (6.2 δισ.)[02]. Μάλιστα στους κύριους πελάτες των Ρώσων εμπόρων όπλων συγκαταλέγεται το ελληνικό κράτος, που είναι και το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ του οποίου όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα αεράμυνας είναι ρωσικά.

8. ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πολλά λέγονται και γράφονται για τις διπλωματικές μεθόδους των ΗΠΑ, ηγέτιδας δύναμης του «πολιτισμένου κόσμου». Σπάνια όμως έχει κανείς την ευκαιρία να πληροφορηθεί επακριβώς για την παρασκηνιακή συμπεριφορά της υπερδύναμης από το στόμα ενός προέδρου κράτους και μάλιστα εν ενεργεία. Αυτό ακριβώς συνέβη πριν από μερικούς μήνες, όταν ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, Πρόεδρος του Πακιστάν, του σημαντικότερου σύμμαχου των ΗΠΑ στον «πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία», αποκάλυψε πως πείστηκε να προσχωρήσει στο στρατόπεδο του «πολιτισμένου κόσμου». Ο Μουσάραφ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS πως, το 2001, ο τότε Υφυπουργός των Εσωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, είπε κατά λέξη στον διευθυντή των Πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών: «εάν η χώρα σας δεν ενταχθεί ενεργά στον πόλεμο ενάντια στην αλ-Κάιντα θα σας βομβαρδίσουμε τόσο που θα σας στείλουμε πίσω στην εποχή του λίθου»[03]. «Και ποια ήταν η αντίδρασή σας;» ρώτησε εμβρόντητος ο Αμερικανός δημοσιογράφος. «Εσείς τι πιστεύετε;» απάντησε ανασηκώνοντας τους ώμους ο Πακιστανός Πρόεδρος. «Είμαι αναγκασμένος να ενεργώ με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως και έκανα».

7. Ο IRA ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Το 2006 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά που ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός (IRA), η μεγαλύτερη παραστρατιωτική οργάνωση της Ευρώπης, αφοπλίστηκε στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Η ίδια συμφωνία προβλέπει τον αφοπλισμό της αντίπαλης πλευράς, δηλαδή των παραστρατιωτικών οργανώσεων των πιστών του βρετανικού Στέμματος, που επίσης δρουν στη μαρτυρική Βόρεια Ιρλανδία. Τι γίνεται όμως με την τρίτη πλευρά της βορειο-ιρλανδικής διαμάχης, συγκεκριμένα τον βρετανικό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες; Το έτος που μας πέρασε, η επιτροπή Barron του ιρλανδικού κοινοβουλίου δημοσίευσε μετά από εξαντλητική μελέτη το τελικό της πόρισμά για την παράνομη βοήθεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών προς τις τρομοκρατικές ομάδες της Βόρειας Ιρλανδίας που μάχονταν τον IRA. Η επιτροπή βρήκε ότι όχι μόνο οι Βρετανοί εξόπλισαν και χρημάτισαν για περισσότερες από δυο δεκαετίες (από το 1975 και μετά) τις οργανώσεις αυτές, αλλά κι ότι συμμετείχαν ενεργά με πράκτορές τους σε βομβιστικές ενέργειες στη Βρετανία, την Ιρλανδία και αλλού, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστο 18 άτομα και τραυμάτισαν σοβαρά εκατοντάδες[04].

Το πόρισμα, το οποίο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχέρν χαρακτήρισε ως «εξονυχιστικό και σοβαρότατο», αναφέρει μάλιστα πως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει για τη δράση τους προσωπικά τον τότε Βρετανό Πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον, καθώς και την αρχηγό της αντιπολίτευσης –και μέλλουσα Πρωθυπουργό– Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε ανακοίνωση τύπου της κοινοβουλευτικής επιτροπής, τα μέλη της εξέφρασαν την απόγνωσή τους για το γεγονός πως «αλλεπάλληλες βρετανικές κυβερνήσεις συμμετείχαν ενεργά στη δράση της διεθνούς τρομοκρατίας με τρόπο αδίστακτο και ανήθικο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπλερ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

6. ΟΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λατινική Αμερική, η οποία φαίνεται ν’ ανακαλύπτει ξανά τον σοσιαλισμό, είναι γνωστές. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι στην προσπάθειά της ν’ αναχαιτίσει τις αριστερές μεταρρυθμίσεις στην αμερικανική ήπειρο η Ουάσιγκτον έχει πλέον παρατήσει τη διπλωματία. Αντίθέτως προσπαθεί ν’ αναστήσει την πολιτική της επιρροή μέσω της στρατιωτικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό ο Τζωρτζ Μπους υπέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με όλες τις λατινοαμερικανικές χώρες πλην της Κούβας και της Βενεζουέλας[05]. Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει έτσι «να ισχυροποιήσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης» με τις λατινοαμερικανικές χώρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ προθυμοποιήθηκαν να «ισχυροποιήσουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης» με τα στρατιωτικά επιτελεία της Λατινικής Αμερικής ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, επί προεδρίας Τρούμαν. Τα κύματα δικτατοριών που καταστρατήγησαν τις δημοκρατίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής υπήρξαν οι καρποί αυτής της «ισχυροποίησης». Να περιμένουμε άραγε παρόμοιες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον;

5. ΗΠΑ-ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Πριν από μερικά χρόνια οι Έλληνες ήταν έτοιμοι να πάρουν τα βουνά ως σύμμαχοι των «αδερφών Σέρβων» στον αντι-αμερικανικό και αντι-ΝΑΤΟϊκό αγώνα. Αμέτρητες ενδείξεις συμπαράστασης στο «Σερβικό λαό» απ’ ολόκληρο το κομματικό φάσμα της Ελλάδας είχαν μετατρέψει τη χώρα σ’ έναν φιλο-σερβικό παράδεισο για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τους νεορθόδοξους συναγωνιστές του. Σήμερα, εφτά μόλις χρόνια αργότερα, οι άλλοτε ήρωες της νεοελληνικής πολιτικής λαογραφίας αντιμάχονται τους άλλους πρώην Ανατολικοευρωπαίους για το ποιος θα υποστηρίξει πιο ένθερμα την Αμερικανική πολιτική. Μάλιστα το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και η Αμερικανίδα Υπουργός των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις υπέγραψαν ένα πρωτοφανές σύμφωνο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας[06]. Το σύμφωνο προβλέπει προγράμματα ανταλλαγής στρατιωτικών, καθώς και την μετεκπαίδευση Σέρβων από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την υπογραφή του συμφώνου, ο Τάντιτς, εμφανώς ενθουσιασμένος, δήλωσε πως «δίχως συνεργασία στον αμυντικό τομέα πως θα προχωρήσουμε σε οικονομική συνεργασία [με τις ΗΠΑ];». Φυσικά η είδηση πέρασε στα ψηλά των ελληνικών ΜΜΕ.

4. ΚΟΠΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η επικέντρωση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτέλεσε τη σημαντικότερη είδηση του περασμένου έτους. Μια πρόσφατη έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) αναφέρει πως, ως απόρροια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα αποτελέσει κατά την επόμενη εκατονταετία τη βασικότερη απειλή της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στην υφήλιο.

Εδώ και χρόνια, οι περισσότερες αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν τη βιομηχανική ανάπτυξη ως την κύρια αιτία του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Ειδικά οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από εξατμίσεις αυτοκινήτων, αεροπλάνων, εργοστασιακών μονάδων, κλπ, συγκεντρώνουν πάνω τους την ολοένα αυξανόμενη απέχθεια των οικολογικά-ενσυνείδητων πολιτών ανά την υφήλιο. Οι τελευταίοι ίσως θα έπρεπε να λάβουν υπόψη τους μια πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Τροφή και τη Γεωργία του ΟΗΕ. Η έρευνα αναφέρει πως η ανθρώπινη δραστηριότητα που είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες εκπομπές CO2 δεν είναι ούτε η οι μεταφορές ούτε η εργοστασιακή παραγωγή, αλλά η...κτηνοτροφία[07]. Η τελευταία είναι υπεύθυνη για το 20% σχεδόν των ετήσιων εκπομπών CO2 στον πλανήτη, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα. Κύρια δε, οι επικίνδυνες εκπομπές του αερίου προέρχονται από...τους τόνους κοπριάς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι οποιασδήποτε κτηνοτροφικής διαδικασίας.

3. ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ

Εδώ και δεκαετίες, ο ΟΗΕ χρηματοδοτεί το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Οικονομικής Έρευνας που εδρεύει στο Ελσίνκι της Φιλανδίας. Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, το Ινστιτούτο εξέδωσε την εκτενέστερη έρευνα που έχει ποτέ διεξαχθεί πάνω στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου. Σύμφωνα με την έρευνα, το 1% των κατοίκων του πλανήτη έχει υπό την κατοχή του σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το πλουσιότερο 10% ελέγχει πάνω από το 85% του πλούτου στην υφήλιο. Αντίθετα, το φτωχότερο 50% των συνανθρώπων μας ελέγχει μόλις το 1% του παγκόσμιου πλούτου[08]. Η έρευνα θεωρείται ριζοσπαστική διότι είναι η πρώτη στο είδος της που λαμβάνει υπόψη της, πέρα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και τις οφειλές των πολιτών του κόσμου. Η νέα αυτή μέθοδος δείχνει ακόμα μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των εύπορων και των φτωχών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και τους ραγδαίους ρυθμούς με τους οποίους οι διαφορές αυτές αυξάνονται καθημερινά.

2. ΠΩΣ Η ΑΛ-ΚΑΪΝΤΑ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Μαροκινός Ομάρ Νάσρι (υπηρεσιακό ψευδώνυμο) δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Ως το 2003 αποτελούσε την πιο έμπιστη πηγή πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με τις προθέσεις και τους στόχους της αλ-Κάιντα. Το Φεβρουάριο του 2003 ο Νάσρι ήταν η κύρια πηγή στην οποία βάσισε τα επιχειρήματά του ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε ο Νάσρι παραδέχτηκε σε δημοσιογράφο του BBC πως στην πραγματικότητα υπήρξε διπλός πράκτορας, αφού δούλευε για λογαριασμό της αλ-Κάιντα. Η αποστολή του δεν ήταν άλλη από το να πείσει τους Αμερικανούς πως ο Σαντάμ Χουσεΐν διατηρούσε πυρηνικά όπλα. Ο Νάσρι δήλωσε πως το 2001 η ηγεσία της αλ-Κάιντα συγκεντρώθηκε στην πίσω αίθουσα ενός μουσουλμανικού τεμένους στο Αφγανιστάν και συζήτησε «ποια θα ήταν η ιδανική χώρα για να ξεδιπλωθεί το τζιχάντ» (ιερός πόλεμος)[09]. Το Ιράκ επιλέχθηκε «επειδή ήταν η πιο αδύναμη μουσουλμανική χώρα» και θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί και να μετατραπεί εύκολα σε μια βάση των οπαδών του τζιχάντ. «Από εκεί και πέρα όλα εξελίχθηκαν βάσει σχεδίου», δήλωσε περιχαρής ο Νάσρι.

1. ΜΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η πονεμένη ιστορία του –ανεξάρτητου πια– νησιωτικού κράτους του Ανατολικού Τιμόρ είναι γνωστή σε λίγους. Το Δεκέμβρη του 1975, ενώ οι Τιμοριανοί προετοίμαζαν την ανεξαρτησία τους από την Πορτογαλία, η Ινδονησία του δικτάτορα στρατηγού Μοχάμεντ Σουχάρτο κατέλαβε και προσάρτησε το Ανατολικό Τιμόρ. Μέσα σε λίγα χρόνια οι κατακτητές εξολόθρευσαν έως και 200.000 Τιμοριανούς, προβαίνοντας έτσι στην εκτενέστερη γενοκτονία σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό μιας χώρας στην πρόσφατη ιστορία. Το 1999 η Ινδονησία υπέκυψε στις αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις για τη διεξαγωγή επίσημου τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο ανέδειξε 78% προτίμηση στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ. Τότε, εξοργισμένες από το αποτέλεσμα, παραστρατιωτικές ομάδες κρούσης των δυνάμεων κατοχής εξαπέλυσαν φρικιαστικές επιδρομές παραδειγματισμού, εξοντώνοντας 2.000 άμαχους, βιάζοντας εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια, ξεσπιτώνοντας τον μισό πληθυσμό και καταστρέφοντας το 75% της υποδομής της χώρας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ένας Αυστραλός δημοσιογράφος αποκάλυψε πως οι μυστικές υπηρεσίες της Αυστραλίας είχαν καταφέρει να υποκλέψουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του στρατιωτικού επιτελείου της Ινδονησίας λίγους μήνες πριν από τις επιδρομές. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας γνώριζε ότι η Ινδονησία προετοίμαζε την εκστρατεία και πως οι φονικές επιδρομές συντονίστηκαν από την ίδια την Ινδονησιακή κυβέρνηση[10]. Όμως όχι μόνο δεν προειδοποίησαν οι Αυστραλοί τους Τιμοριανούς και τη διεθνή κοινότητα για την επερχόμενη καταστροφή, αλλά στα εφτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε δεν έχουν κοινοποιήσει ούτε ίχνος από τις τηλεφωνικές αποδείξεις στους ανακριτές του ΟΗΕ που προσπαθούν να εντοπίσουν τους ένοχους των επιδρομών. Κατά τα άλλα η Αυστραλία συνεχίζει ν’ αυτοπροσδιορίζεται ως η εντολοδόχος του «πολιτισμένου κόσμου» στη νοτιοανατολική Ασία.

Η ΣΩΣΤΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μεγάλη αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαίρη Βορς, ανταποκρίτρια για χρόνια στη μεσοπολεμική ΕΣΣΔ, υποστήριζε ότι η μεθοδική συλλογή ειδήσεων θα έμοιαζε με την εξόρυξη άνθρακα με παραμάνα! Η παρομοίωση της Βορς ισχύει στις μέρες μας περισσότερο από ποτέ. Η πολυδιαφημισμένη εξάπλωση του διαδικτύου έχει συμβάλλει στην αύξηση των ρυθμών και της ποσότητας της ειδησεογραφικής ροής, αλλά και στη μείωση της ποιότητάς της. Η ποιότητα των ειδήσεων θα βελτιωθεί μόνο όταν οι αναγνώστες, οι τηλεθεατές και οι ακροατές εξοπλιστούν με δυνατές και κοφτερές παραμάνες....

Παραπομπές

[01] Price, D. (2006) «How the FBI Spied on Edward Said», CounterPunch, 13 Ιανουαρίου.
[02] Litovkin, V. (2006) «Russia Top Arms Exporter», United Press International, 2 Νοεμβρίου.
[03] Ανών. (2006) «US Threatened to Bomb Pakistan», British Broadcasting Corporation, 22 Σεπτεμβρίου.
[04] Ανών. (2006) «British Security Forces Colluded in International Terrorism», The Independent on Line, 29 Νοεμβρίου.
[05] Roberts, K. (2006) «Pentagon Supports Resumed Military Aid to Latin America», The New York Times, 1 Οκτωβρίου.
[06] Ανών. (2006) «U.S., Serbia Sign Military Cooperation Agreement», Reuters News Service, 9 Σεπτεμβρίου.
[07] Ανών. (2006) «Farm Animals More Damaging to Climate than Cars», Agence France Presse, 29 Νοεμβρίου.
[08] Walker, A. (2006) «Richest 2% Own Half the Wealth», British Broadcasting Corporation, 5 Δεκεμβρίου.
[09] Norton-Taylor, R. (2006) «Al-Qaida Planted Information to Encourage US Invasion», The Guardian, 17 Νοεμβρίου.
[10] McDonald, H. (2006) «Spy Intercepts Confirm Australia's Bloody East Timor Secret», The Sydney Morning Herald, 4 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: