2/6/08

Για Να Μην Ξεχνιόμαστε

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΠΡΙΛΙΟ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ την άσκηση βέτο από την Αθήνα στην υποψιότητα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, έγραψα σε άρθρο μου στο περιοδικό Αντί ότι «[η] πρώτη άμεση συνέπεια [του βέτο] είναι η ισχυροποίηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι». Αξίζει να σημειωθεί ότι η άποψη αυτή ήταν τότε μειοψηφική και κατακρίθηκε. Αντίθετα, η πλειοψηφική άποψη, που εκφράστηκε από πάσης φύσης «ειδήμονες» και «αναλυτές» σε εφημερίδες όπως η Ημερισία, το Έθνος, ή η Ελευθεροτυπία, ήθελε τον Γκρούεφσκι ξεγραμμένο.

Ο χορός είχε ξεκινήσει πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, όταν η Ημερισία διατύπωνε την άποψη πως «οτιδήποτε και αν δεσμευθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας Γκρουέφσκι, ελάχιστη αξία έχει αφού ύστερα από δύο τρεις μήνες πιθανόν να έχει αντικατασταθεί από άλλη κυβέρνηση» (το κείμενο εδώ). Τη σκυτάλη παρέλαβε ο δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, Δ.Π. Δήμας, που διαβεβαίωνε τους αναγνώστες του ότι «ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι είναι "απομονωμένος"» (το κείμενο εδώ). Το κερασάκι στην τούρτα ήταν κείμενο του Γ. Δελαστίκ στο Έθνος της 6ης Απριλίου, το οποίο διατυμπάνιζε περιχαρώς ότι «[ε]ίναι πολύ δύσκολο για την εθνικιστική κυβέρνηση [του Νίκολα Γκρούεφσκι] να ξανακερδίσει εκλογές» (το κείμενο εδώ).

Φυσικά, όπως είναι γνωστό, ο κυβερνητικός συνασπισμός οδεύει προς τεράστια νίκη στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων σήμερα, «μεγάλη νίκη κατήγαγε στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ο συνασπισμός "Για μια καλύτερη Μακεδονία" του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι. Με καταμετρημένο το 98,49%, ο Ν. Γκρούεφσκι προηγείται με 46,89%, εξασφαλίζοντας έτσι απ' ό,τι φαίνεται και την αυτοδυναμία, με πάνω από 60 έδρες στη Βουλή (εκ των συνολικά 120)».

Αυτό δεν το αναφέρω διεκδικώντας εύσημα αυθεντίας, αλλά προς μερική απόδειξη μιας πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες που ενδιαφέρονται για σοβαρές και έγκυρες αναλύσεις πάνω στα εξωτερικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα, οφείλουν δυστυχώς να παραβλέπουν τη συντρηπτική πλειοψηφία των «αναλύσεων» που κάνουν την εμφάνισή τους στον καθημερινό τύπο της χώρας (για τηλεόραση και ραδιόφωνο ούτε λόγος, φυσικά). Η πραγματικότητα αυτή ισχύει και στο ζήτημα των εκλογικών ταραχών του περασμένου Σαββατοκύριακου στη γειτονική χώρα, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Είναι πάντως καλό να μην ξεχνιόμαστε. Κάποιοι από εμάς διατηρούμε αυτό που ονομάζεται αναγνωστική μνήμη και δε διστάζουημε να την χρησιμοποιήσουμε για να εκθέσουμε τον ερασιτεχνισμό των ελληνικών ΜΜΕ.

3 σχόλια:

Ο Λύκος της Στέππας είπε...

Υποψιάζομαι ότι αστειεύεστε, αλλά δεν πρόκειται περί "ερασιτεχνισμού": στα λεγόμενα "εθνικά" θέματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα μέσα στην Ελλάδα δικαιώνουν εκείνη τη ρήση περί του ρόλου τους ως ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους.

Σήφης Φιτσανάκης είπε...

Σωστότατη παρατήρηση. Είναι δε άξιο προσοχής ότι, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η αυτόματη ιδεολογική ταύτιση με τις κρατικές υποδείξεις διέπει τα ιδιωτικά ΜΜΕ με τον ίδιο ζήλο --ίσως και περισσότερο-- που παρατηρεί κανείς στα δημόσια ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα... Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται αυτές τις μέρες για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση...


http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

*Ο Μέγας Αλέκος ομιλεί στα ... ντόπια!


http://www.youtube.com/watch?v=WZwgl9-G00Q

*Όλα τα λεφτά είναι το όνομα της ... Κλεοπάτρας στα κυριλλικά υπό τους ήχους του Παπαθανασίου (Μιλάμε για κλοπή σε όλα τα επίπεδα!) Α, ναι και ο Πούτιν είναι επίγονος του μεγάλου στρατηλάτη...http://www.youtube.com/watch?v=KMkVYLqoTf4


*Άθελά του κι εδω ο Πούτιν ξαναπαίζει τον ρόλο του. Εδώ εκπροσωπείται από το πλήρωμα ενός υποβρυχίου που αναδύεται ... στην Makedonija!
Α, ναι η διαφήμιση γυρίστηκε για λογαριασμό της η Cosmofon, θυγατρική της Cosmote στην πΓΔΜ...