20/3/09

Η Εξωτερική Πολιτική του Ομπάμα: Μερικές Πρώτες Ενδείξεις

Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε για λογαριασμό του πέμπτου τεύχους του περιοδικού Politics News, που κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου του 2009. Δυστυχώς το κείμενο έπεσε θύμα λογοκλοπής και ένα μεγάλο κομμάτι του εμφανίστηκε «γραμμένο» από κάποιον Βαγγέλη Παπαδόπουλο, στις σελίδες 64 και 65. Παραθέτω εδώ ολόκληρο το γνήσιο κείμενο, έτσι για την ιστορία. Όσο για το ίδιο το περιοδικό, ομολογώ ότι έμεινα έκπληκτος. Έχω ξαναπέσει και στο παρελθόν θύμα λογοκλοπής, ποτέ όμως τόσο κατάφορα. Μπράβο παιδιά. Και εις ανώτερα.

ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ισχυρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας τους, αντιμετωπίζουν παράλληλα πολλαπλές πιέσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Οικονομική εξασθένιση σημαίνει αναπόφευκτα γεωπολιτική εξασθένιση. Όπως σωστά δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μπαράκ Ομπάμα, «δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που, έχοντας υποστεί οικονομική παρακμή, κατάφερε να διατηρήσει τη στρατιωτική της υπεροχή»[01]. Στην προσπάθειά του να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της συνεχιζόμενης οικονομικής φθοράς στα παγκόσμια συμφέροντα της υπερδύναμης, ο νέος Πρόεδρος θα αναγκαστεί να καταφύγει σε πολιτικούς χειρισμούς που θα εξαρτηθούν λιγότερο από ιδεολογικούς παράγοντες και περισσότερο από τις ραγδαία εναλλασσόμενες εξελίξεις.

Το θεαματικό άνοιγμα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα είναι χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη οι δυο χώρες βρισκόταν στα πρόθυρα ανοιχτής διπλωματικής σύρραξης μετά τη Ρωσική εισβολή στη Νότια Οσσετία. Σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα ετοιμάζεται να μεταβάλλει δια παντός τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις με μια ριζοσπαστική πρόταση για μείωση έως και 80% των πυρηνικών οπλοστασίων των δυο χωρών [02]. Παρόμοιο κλίμα συγκατάθεσης διαφαίνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν και τη Συρία [03]. Παρότι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τις δυο μεσανατολικές χώρες, απεσταλμένοι του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκονται σε μυστική επαφή με Σύριους και Ιρανούς διπλωμάτες από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη [04].

Από την άλλη πλευρά, την ίδια στιγμή που ο Λευκός Οίκος τείνει χείρα φιλίας προς την Τεχεράνη, οι New York Times αποκαλύπτουν μια εκτεταμένη επιχείρηση της CIA με στόχο την υπονόμευση του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές του 2008, συνεχίζεται με τη συγκατάθεση του Μπαράκ Ομπάμα [05]. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ανακοίνωσε στις 11 Φεβρουαρίου ότι η υπηρεσία αντικατασκοπίας της χώρας του συνέλαβε ομάδα στρατιωτικών που σχεδίαζαν πραξικόπημα με την κωδική ονομασία «Ημέρα Ανεξαρτησίας». Η κυβέρνηση Τσάβες υποστηρίζει ότι οι συλληφθέντες αντάλλαξαν ηλεκτρονικά μηνύματα με πρώην στρατιωτικό στέλεχος της Βενεζουέλας που ζει στις ΗΠΑ και βρίσκεται «υπό την προστασία της Αμερικανικής κυβέρνησης»[06]. Ταυτόχρονα, οι εκτελέσεις υπόπτων «τρομοκρατών» στο έδαφος του Πακιστάν με πυραύλους που εκτοξεύονται από τηλεκατευθυνόμενα κατασκοπευτικά αεροσκάφη της CIA συνεχίζονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση [07]. Τέλος, παρά τις συμπονετικές του δηλώσεις για τη σφαγή εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων κατά την πρόσφατη εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα («οι καρδιές μας βρίσκονται στο πλευρό τους»[08]), ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη νόμιμα εκλεγμένη Παλαιστινιακή κυβέρνηση στην πολύπαθη Γάζα.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπερασματικά σχόλια πάνω στην εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικής ηγεσίας. Ωστόσο οι ως τώρα ενδείξεις συνηγορούν προς ένα κράμα συναίνεσης και υπονόμευσης. Η συναινετικές κινήσεις στοχεύουν στην προστασία των αμερικανικών γεωπολιτικών κεκτημένων υπό το βάρος της παγκόσμιας οικονομικής παράλυσης. Οι υπονομευτικές τακτικές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες κάθε άλλο παρά μετριάστηκαν με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Παραπομπές

[01] CQ Transcriptions (2008) «The First Presidential Debate», The New York Times, 26 Σεπτεμβρίου.
[02] T. Reid (2009) «03] Σ. Φιτσανάκης (2009) «Obama Insiders Already in Secret Talks with Iran, Syria», intelNews, 3 Φεβρουαρίου.
[04] Ανών. (2009) «Key US Lawmaker to Visit Syria Next Week», Agence France-Presse, 13 Φεβρουαρίου.
[05] D.E. Sanger (2009) «US Rejected Aid for Israeli Raid on Iranian Nuclear Site», The New York Times, 10 Ιανουαρίου.
[06] Ανών. (2009) «Chavez Reports Attempted Coup» Agence France-Presse, 12 Φεβρουαρίου.
[07] I. Allen (2009) «Obama Should Address CIA Assassinations», intelNews, 24 Φεβρουαρίου.
[08] Α. Goodman (2009) «Noam Chomsky: Obama’s Stance on Gaza Crisis Approximately the Bush Position», Democracy Now!, 23 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: