1/12/09

Μακεδονικό: Δύο Δεκαετίες Καταστροφικής Ελληνικής Πολιτικής

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΙΑΣ σχετικά νέας πολιτικής επιθεώρησης με τίτλο Κωπηλάτες («περιοδικό συζήτησης και προβληματισμού»). Πρόκειται για μια εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά από μια πεπειραμένη συντακτική ομάδα, που ενεργεί υπό την τεχνική επίβλεψη των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων (Μαυρομιχάλη 18, Αθήνα, τηλ. 210-3636514) μπορείτε να προμηθευτείτε το πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού. Ένα από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά της νέας αυτής έκδοσης είναι ότι ο αριθμός των σελίδων κάθε τεύχους καθορίζεται με βάση την ποσότητα της διαθέσιμης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι στους συμμετέχοντες κειμενογράφους παραχωρείται εκτεταμένος χώρος για να αναπτύξουν τις σκέψεις τους, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο στις πολιτικές σελίδες των εφημερίδων και των περισσότερων μηνιαίων περιοδικών.

Χρησιμοποίησα αυτήν ακριβώς τη δυσεύρετη ελευθερία χώρου για να γράψω ένα εκτεταμένο κείμενο με τίτλο «Μακεδονικό: Δύο Δεκαετίες Καταστροφικής Ελληνικής Πολιτικής» (σελίδες 9- 21). Στο αιρετικό αυτό άρθρο, που μπορείτε να κατεβάσετε σε μορφή .pdf πατώντας εδώ, αναλύω γιατί η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να επιλύσει τη διαμάχη με τα Σκόπια, η οποία σύντομα θα εισέλθει στον εικοστό χρόνο της. Εξηγώ επίσης τις γεωπολιτικές αιτίες της αμερικανικής ανάμειξης στα σημερινά Βαλκάνια και στο μακεδονικό ζήτημα ειδικότερα. Υποστηρίζω επίσης ότι η ελληνική πολιτική στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας, μια πολιτική αλλοπρόσαλλη, κυκλοθυμική και άναρχη, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από τη σύγχρονη έκφραση της χρόνιας αδυναμίας του ελληνικού κράτους να αντεπεξέλθει στις γεωπολιτικές απαιτήσεις του γεωγραφικού του περίγυρου, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στον αιώνα μας.

3 σχόλια:

fractal είπε...

Kαλησπέρα από Αθήνα.
Ήθελα να σε ρωτήσω αν σενεργάζεσε με τα σωματεία των Ελλήνων στην Αμερική και αν ενημερώνεις τον κόσμο εκεί σχετικά με όσα αναφέρεις εδώ.

Δεν λεχω τη δυνατότητα να ξαναμπώ στο blοgg σου γιατί μπήκα εντελώς τυχαία.
Μπορείς να μπεις όμως εσύ στο δικό μου.
Καλή νύχτα

Σήφης Φιτσανάκης είπε...

Δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τα σωματεία των Ελλήνων στις ΗΠΑ. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν προς εκπλήρωση ενός συγκεκριμένου στόχου, που είναι η εθνοτική συσπείρωση των Ελληνοαμερικανών στα μεγάλα αστικά κέντρα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία τους (Νέα Υόρκη, Νέα Υερσέη, Σικάγο, Λος Άντζελες). Στον αμερικανικό νότο, όπου βρίσκομαι εγώ, υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες (και ελάχιστοι μη-γηγενείς Αμερικανοί γενικότερα). Πάντως η αναγνωσιμότητα του μπλογκ αυτού δεν μονοπωλείται από τους εν Ελλάδι Έλληνες, οπότε λογικά ο κόσμος εδώ στις ΗΠΑ έχει πρόσβαση στα όσα αναφέρω εδώ. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

Ανώνυμος είπε...

πως δηλαδη θα λυνοταν το προβλημα με τους Σκοπιανους?
υποκυπτοντας στις παραλογες απαιτησεις τους?
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΧΩΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ.

ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ