10/6/10

Το Υπόβαθρο της Ισραηλινής Επίθεσης στο Στολίσκο της Ελεύθερης Γάζας

ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ απουσιάζει από την έντονη διεθνή συζήτηση για την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στο Στολίσκο της Ελεύθερης Γάζας (Free Gaza Flotilla), αυτό έχει να κάνει με το ρόλο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην όλη επιχείρηση. Η απουσία αυτή είναι σημαντική, διότι είναι ακριβώς ο ρόλος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που ευθύνεται για την τραγική κατάληξη της στρατιωτικής επίθεσης. Τις λεπτομέρειες αυτής της σκοτεινής παραμέτρου της επίθεσης εξηγώ στο πρώτο από τα δυο άρθρα που έγραψα την εβδομάδα που μας πέρασε για λογαριασμό του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες. Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στα αγγλικά εδώ. Στο δεύτερο άρθρο, που βρίσκεται εδώ, αναλύω τον διπλωματικό απόηχο της αιματηρής Ισραηλινής επίθεσης, που κόστισε τις ζωές οχτώ τούρκων και ενός αμερικανού υπηκόου, και τραυμάτισε σοβαρά πάνω από 60 διεθνείς εθελοντές, τους 48 από αυτούς με τραύματα από σφαίρες. Εξηγώ ότι, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προστάτεψαν για μια ακόμη φορά τις πράξεις της Ισραηλινής κυβέρνησης, οι ολοένα και πιο ακραίες ενέργειες του Ισραήλ αναγκάζουν ακόμα και την Ουάσιγκτον να λάβει αποστάσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο την ημέρα μετά την επίθεση εναντίον του στολίσκου, ο διευθυντής της Μοσάντ, Μείρ Νταγκάν, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αρχίζουν σταδιακά να αντιλαμβάνονται τη συμμαχία τους με το Ισραήλ από προνόμιο σε πρόβλημα.

7 σχόλια:

Γ.Ι.Δ.Α είπε...

http://igitha.blogspot.com/

joven είπε...

beautiful blog..pls visit mine and be a follower.. thanks and God bless..

http://forlots.blogspot.com/

Chaos and Infinite. είπε...

Η Δική μου άποψη είναι: ότι το Ισραήλ έδρασε όπως έπρεπε να δράση. Κοιτάζοντας την μεγάλη εικόνα, δε βλέπω τίποτα παράξενο. Παίζει μεγάλο ρόλο ποια εικόνα κοιτάς.
Το blog είναι πολύ καλό. Χαίρομαι που ένας Έλληνας κάνει καλή δουλειά. Κάνει δηλαδή αναλύσεις με επιχειρήματα όπως και οι ξένοι συνάδελφοι του.

Σήφης Φιτσανάκης είπε...

Δε θα διαφωνήσω καθόλου με την άποψή σου --αντιθέτως μάλιστα, πιστεύω ότι το Ισραήλ κάνει τη δουλειά του, όπως την κάνει από τον πόλεμο του 1967 και μετά. Το ζήτημα είναι οι Παλαιστίνιοι (και οι Άραβες γενικότερα) τι κάνουν. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Chaos and Infinite. είπε...

Να σου κάνω μια ερώτηση; Αυτή την ερώτηση την έχω κάνει άλλη μια φορά. Μάλιστα με τα στοιχεία μου, όχι ανώνυμα δηλαδή.
Θέλω να μάθω τι θα γίνει αν το τέμενος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, κατάρρευση για κάποιο λόγο, που όμως δεν έχει καμία σχέση με στρατιωτική Ενέργεια. Ένα φυσικό γεγονός για παράδειγμα.
Μιχάλης.

Σήφης Φιτσανάκης είπε...

Φυσικά η εξαφάνιση του τεμένους από φυσική καταστροφή θα ανακουφίσει τις κοσμικές πολιτικές δυνάμεις στην περιοχή (το μεγαλύτερο τμήμα της παραδοσιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και ό,τι έχει απομείνει από το ισραηλινό Εργατικό Κόμμα). Νομίζω ότι ένα τέτοιο γεγονός θα συμβάλλει στην προσέγγιση μεταξύ μεμονωμένων τμημάτων Ισραηλινών και Αράβων (δηλαδή Παλαιστινίων και της παλαιστινιακής μειονότητας στο Ισραήλ). Όταν όμως ξεκινήσουν οι προσπάθειες για αναστήλωση του τεμένους (που θα συμβεί αργά ή γρήγορα), πιστεύω ότι δημιουργήσει περαιτέρω ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, ιδιαίτερα στα κομμάτια εκείνα του πληθυσμού που εκπροσωπούνται πολιτικά από τη Χαμάς και το Λικούντ (και τις παραφυάδες του).

Chaos and Infinite. είπε...

Είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφεις. Θα έλεγα πολύ ενδιαφέρον. Μπορείς να γράψεις κάποιο άρθρο ώστε να αναπτύξεις περισσότερο αυτά που γράφεις.

Άλλωστε όπως βλέπουμε, ζούμε το καλοκαίρι των Ακραίων καιρικών φαινομένων, όποτε αν συμβεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο και καταρρεύσει το τέμενος, θα θεωρηθεί κάτι φυσιολογικό και όχι ένα σημάδι από το Θεό.

Θα ήθελα πραγματικά να διαβάσω μια πλήρη ανάλυση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να γράψεις ένα εκτενές άρθρο και μετά να κάνεις μια τηλεοπτική εκπομπή με συνεντεύξεις από όλα τα μέρη.

Μιχάλης. Με εκτίμηση.